Beroepsvereniging KNOV voor verloskundigen heeft recent besloten om zwangere vrouwen niet langer actief te informeren over de mogelijkheid van een inleiding vanaf 39 weken zwangerschap zonder medische indicatie. De gynaecologenvereniging NVOG reageert bezorgd op dit besluit en stelt dat vrouwen hiermee minder goed geïnformeerd worden over hun opties. Dit meldt Medisch Contact.
De KNOV besloot eind september om de richtlijn ‘electieve inductie van de baring bij aterme zwangeren’ terug te halen. Hiermee hoeft een verloskundige niet meer standaard te adviseren over de mogelijkheid van inleiden zonder medische indicatie.
Meer ruimte voor medisch noodzakelijke inleidingen
De reden hiervoor is volgens de KNOV deels praktisch: het aantal electieve inleidingen heeft bijgedragen aan capaciteitsproblemen in ziekenhuizen. Door dit terug te dringen, verwachten zij ruimte vrij te maken voor vrouwen die wel een medische noodzaak hebben. “Door niet langer te counselen over electieve inleiding verwachten wij in ieder geval een bijdrage te leveren aan de beschikbaarheid van capaciteit voor noodzakelijke zorg”, laat een woordvoerder van de verloskundigenorganisatie weten.
Gebrek aan autonomie
De NVOG heeft echter bezwaar tegen deze aanpak en vindt dat zwangeren recht hebben op volledige informatie, zodat zij zelf goed geïnformeerde keuzes kunnen maken. De gynaecologenvereniging stelt dat vrouwen mogelijk minder autonomie ervaren door dit besluit. Daarnaast vinden ze dat er onvoldoende bewijs is dat electieve inleidingen de capaciteit in ziekenhuizen in gevaar brengen.
Omdat de NVOG de autorisatie van de richtlijn nog niet heeft ingetrokken, hebben veel verloskundigen hier nog vragen over. Wel is er volgens de KNOV voldoende steun voor het besluit om niet meer actief te informeren over electieve inleiding.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky