Gynaecologenvereniging NVOG maakt zich zorgen over de grote hoeveelheden donorzaad in Nederland die afkomstig zijn uit commerciële spermaklinieken in het buitenland. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de helft van het in Nederland gebruikte donorzaad daar vandaan komt. Dit meldt NOS.
NVOG maakt zich hier zorgen over omdat zaad van deze donoren kan leiden tot wel honderden kinderen van dezelfde vader. Lesbische stellen en alleenstaande vrouwen met een kinderwens in Nederland maken vooral gebruik van donorzaad waarvoor ze terechtkunnen bij spermabanken. Maar omdat daar lange wachtlijsten zijn, zoeken steeds meer wensouders het bij commerciële spermabanken in het buitenland. Ze kunnen daar online zaad bestellen en de behandeling in Nederland laten doen.
Identiteit spermadonor
In 2016 werd een derde van de donorbehandelingen met buitenlands sperma gedaan. In 2021 steeg dat naar 54 procent. En natuurlijk is buitenlandse sperma een uitkomst voor wensouders die niet langer willen wachten, maar er kleven ook nadelen aan vast. Zo is het bijvoorbeeld niet bekend hoeveel kinderen iedere donor al heeft verwekt en dat aantal kan onacceptabel hoog zijn. Ook is het lastiger om te achterhalen wíe de buitenlandse donor is en is het risico groot dat kinderen op hun 16e geen informatie over hun biologische ‘vader’ kunnen opvragen. Sommige fertiliteitsklinieken in Nederland weigeren daarom buitenlandse donoren. De meesten doen hier echter wel behandelingen mee vanwege het grote tekort aan donoren in Nederland. De wachtlijst is op dit moment twee jaar.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky