Hoewel verloskundigen het belang kennen van goede infectiepreventie, zijn er op het vlak van basishygiëne in praktijken en bij cliënten thuis nog verbeteringen nodig in de handhygiëne, persoonlijke hygiëne en het schoonmaken van hulpmiddelen. Dit meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).
Zwangeren en hun baby’s zijn extra kwetsbaar voor infectieziekten. Daarom is het van groot belang dat verloskundigen in belangrijke mate bijdragen aan het voorkomen daarvan met goede hygiëne. Uit een steekproef onder tien verloskundigenpraktijken blijkt dat er op drie vlakken verbeteringen nodig zijn. Daarvoor heeft de inspectie zes tips.
Tips voor goede basishygiëne verloskundigen
In de werktas van de verloskundige en praktijkruimte moet altijd een goedgekeurd handdesinfectiemiddel aanwezig zijn. Ringen, armbanden en horloges zouden voor de start van de dienst altijd af moeten worden gedaan. Beschermingsmiddelen die over datum zijn moeten worden weggegooid omdat het niet bekend is of deze nog voldoende beschermen. Belangrijk is ook dat verloskundigen duidelijke afspraken maken over het schoonmaken van materialen en wanneer desinfectie nodig is. Voor het sterilisatieproces is het handig om een werkinstructie met duidelijke stappen te maken, van gebruik tot opslag van instrumenten. Tot slot zou medicatie die ongekoeld wordt meegenomen in de bevaltas altijd een notitie met houdbaarheidsdatum moeten bevatten.
Richtlijn infectiepreventie verloskundigen
Dit jaar nog past de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) de richtlijn infectiepreventie aan. Om deze volledig te maken, gaat de inspectie met de organisatie in gesprek over de resultaten van de steekproef.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky