Zorgen bij kinderartsen over onnodig doorknippen tongriem baby
1 februari 2024 om 09:48
< 1 min lezen

Zorgen bij kinderartsen over onnodig doorknippen tongriem baby

Kinderartsen maken zich zorgen over het toenemende aantal baby’s bij wie de tongriem of het lipbandje wordt doorgeknipt. Zij menen dat de ingreep bijna nooit nodig is en tegelijkertijd risicovol is, vanwege infectiegevaar en bloedingen. Het aantal doorgeknipte tongriemen op lipbandjes is na 2013 meer dan vertienvoudigd. Jaarlijkse gebeurt dit zo’n 11.000 keer. Door bevoegde tandartsen dan. Verloskundigen en lactatiekundigen voeren de handeling ook regelmatig uit maar zijn hier niet toe bevoegd, stellen de kinderartsen. En dit wordt dus niet meegerekend in het aantal gedeclareerde tongriembehandelingen. Dit meldt NOS. 

Volgens de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) is het doorknippen van de tongriem of lipband slechts in enkele gevallen nodig. Zo stelt het Isala Ziekenhuis in Zwolle de indicatie niet meer dan een tot twee keer per jaar. Desondanks ziet kinderarts Jolita Bekhof dat meer dan 50 procent van de baby’s die bij haar komen vanwege voedingsproblemen of reflux al een gekliefde tongriem of lipband hebben. Dat vindt zij kwalijk. “Als ouders wil je het allerbeste voor je kind, maar dit is niet de oplossing voor dit soort problemen. Daarnaast is het niet ongevaarlijk”, waarschuwt ze. Er is namelijk een kleine risico op infecties en bloedingen, en ook kunnen de voedingsproblemen er juist door verergeren.

Verwijzing kinderarts

Als het aan de NVK ligt komt er voortaan eerst een verwijzing van een kinderarts, voordat iemand overgaat tot knippen. Ouders kunnen hier nu nog zonder verwijzing voor terecht bij een tandarts of kliniek. Aan de andere kant denkt tandarts-implantoloog Kirsten Slagter juist dat kinderartsen terughoudend zijn omdat ze niet over de juiste kennis beschikken. Zij leren niet over de ingreep tijdens hun opleiding geneeskunde. Daarom is zij juist voor meer samenwerking tussen de disciplines om tot een juiste diagnose te komen bij baby’s. Ook de KNOV vindt dat de artsen onterecht terughoudend zijn en dat verloskundigen prima bevoegd zijn om tongriemen of lipbanden te klieven.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Relevante artikelen

Alles van kraamzorg
    • Kraamzorg

    Kinder-IC’s vol met kinderen met RS-virus, operaties al uitgesteld

    Gisteren om 09:15
    • Kraamzorg

    Warmtestuwing baby in de winter: juist op de koudste dagen is het risico het grootst

    Gisteren om 08:30