Baarmoeder hoeft bij vrouwen met vleesboom lang niet altijd verwijderd te worden
Volgens de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) vindt bij jaarlijks bij vierhonderd vrouwen een onnodige baarmoederverwijdering plaats. Voor vrouwen met bijvoorbeeld vleesbomen bestaan er veel minder ingrijpende behandelingen, maar ook bij hen halen gynaecologen vaak de hele baarmoeder weg. Dit meldt NOS.
Vleesbomen – ook wel myomen genoemd – zijn verdikkingen in de spierwand van de baarmoeder waardoor vrouwen vaak hevig bloedverlies hebben. Soms is een vleesboom zo groot, dat andere organen in de verdrukking komen. Artsen kunnen vrouwen medicijnen voorschrijven om de vleesboom te laten krimpen. Ook kunnen medisch specialisten de kleine bloedvaatjes naar de vleesboom dichtmaken. De vleesboom is zo uitgeschakeld, waardoor vrouwen geen klachten meer ervaren. Een zogenoemde embolisatie zorgt ervoor dat vrouwen hun baarmoeder niet verwijderd hoeven hebben
‘Goede informatievoorziening is de sleutel’
Jaarlijks krijgen ongeveer 180 vrouwen een embolisatie, maar bij betere voorlichting kan dit aantal oplopen tot wel zeshonderd. “Goede informatievoorziening is echt de sleutel. Je hebt als gynaecoloog te weinig tijd. We hebben meestal maar een kwartier om alle opties uit te leggen”, zegt gynaecoloog Wouter Hehenkamp van de NVOG. Hoewel een baarmoederverwijdering 100 procent effectief is tegen vleesbomen, is het slagingspercentage bij alternatieve behandelingen in gespecialiseerde ziekenhuizen voor 90 procent effectief. Daardoor is het vaak niet meer nodig om een baarmoeder te verwijderen.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky