Extra geld voor onderzoek naar vrouwspecifieke aandoeningen
Demissionair minister Pia Dijkstra voor Medische Zorg stelt extra geld beschikbaar voor onderzoek naar vrouwspecifieke aandoeningen. ZonMw kan met deze financiële impuls een kennisprogramma opzetten voor onderzoeken naar endometriose, cyclusstoornissen en bekkenbodemproblemen. Dit meldt Rijksoverheid.
Nederland telt ruim 8,8 miljoen vrouwen en bijna iedere vrouw krijgt met een vrouwspecifieke aandoening te maken. Dijkstra vindt het daarom onbegrijpelijk dat hier zo weinig kennis over is. “Zonder kennis kunnen we deze aandoeningen niet goed behandelen. Daar mogen we niet langer van wegkijken. Want een probleem van vrouwen, is een probleem van iedereen”, aldus de bewindsvrouw.
Gordijn van vrouwenkwaaltjes
Onderzoekers hebben grote zorgen over het “gordijn van vrouwenkwaaltjes”. De impact van vrouwspecifieke aandoeningen blijkt namelijk veel groter dan gedacht. Ze komen vaker voor dan voorheen bekend en hebben een grote invloed iemands kwaliteit van leven. Aandoeningen hebbben veel invloed op verzuim en leiden uiteindelijk tot hogere zorgkosten.
Meer aandacht voor vrouwspecifieke aandoeningen
De Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) die een rapport hierover opstelde, vraagt om meer aandacht voor vrouwspecifieke aandoeningen. Het is logisch dat er meer onderzoek naar gedaan moet worden, omdat vrouwen minimaal één keer in hun leven met vrouwspecifieke aandoeningen te maken krijgen. Dijkstra roept zorgverleners dan ook op om hier meer onderzoek naar te doen. Ze kunnen hiervoor gebruikmaken van de beschikbaarheidsbijdrage academische zorg. Het extra geld dat ze beschikbaar stelt is voor het opzetten van een kennisprogramma door ZonMw.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky