De coronacrisis heeft een dubbel effect op zwangere vrouwen: enerzijds voelen ze zich door alle maatregelen eenzaam, anderzijds kan de afwezigheid van sociale stress goed zijn voor de foetus. Dit blijkt uit onderzoek van verloskundige Corine Verhoeven van het Máxima Medisch Centrum, tevens senior-onderzoeker in het Amsterdam UMC. Dit meldt Algemeen Dagblad.
Verhoevens onderzoek Hoe is het om zwanger te zijn in coronatijd? laat zien dat zwangeren het sociale contact met andere zwangere vrouwen missen. Daardoor kunnen ze zich soms eenzaam voelen. Tegelijkertijd begrijpen ze de coronamaatregelen en houden ze zich daar ook aan om hun kindje te beschermen.
Online bijeenkomsten versus fysieke bijeenkomsten
De online bijeenkomsten van Verhoeven zijn, mede door het eenzame gevoel onder de vrouwen een, succes. Deze online babycafés laten zien dat vrouwen het contact onderling missen. Zonder corona hadden ze misschien zwangerschapsgym gehad, een cursus gevolgd of waren ze naar een bijeenkomst gegaan waar ze elkaar hadden ontmoet.
Er zijn online alternatieven, maar die voelen niet hetzelfde. “Je partner, moeder of vriendin meenemen naar een echo was voor corona geen punt, maar kon daarna soms wel, en soms niet. En ook lekker samen babykleertjes gaan shoppen zit er tijdens de lockdown niet in”, aldus Verhoeven. Ook missen vrouwen de kraamvisite, en dan met name hun eigen ouders of opa’s en oma’s die vanwege hun leeftijd niet op bezoek durven te komen.
Minder vroeggeboortes
Tegelijkertijd zijn er ook voordelen, waarvan de belangrijkste: er zijn aanzienlijk minder te vroeg geboren kinderen. Mogelijk doordat vrouwen door de lockdown meer rust nemen en minder sociale druk voelen.
Door: Nationale Zorggids