Viroloog maakt zich geen zorgen over opleving corona door FLiRT-variant

De FLiRT-variant van corona maakt flink wat mensen ziek. Ongeveer een op de tachtig mensen in Nederland heeft een coronabesmetting. Maar volgens viroloog Bert Niesters van het UMCG is dit geen reden tot zorgen. Deze nieuwe variant is niet heel ziekmakend en vergelijkend met een verkoudheid, maar ook de opgebouwde immuniteit zorgt ervoor dat de samenleving goed beschermd is. Hierdoor belanden nauwelijks mensen in het ziekenhuis door corona. Dit meldt RTV Drenthe. 

Veelvoorkomende klachten zijn hoesten, keelpijn, koorts en benauwdheid. Ouderen zullen hier in ernstigere mate mee te maken hebben dan jongeren, maar vooralsnog maken ziekenhuizen zich geen grote zorgen. Het coronavirus lijkt steeds meer op andere vaak voorkomende virussen, behalve dat corona kan leiden tot post covid (ofwel long covid). “Dat is niet zomaar weg. En gezonde mensen kunnen ook ernstige klachten krijgen, al geldt dat ook bij een verkoudheid”, aldus Niesters.

Coronavaccinatie

Voor ouderen geldt dat ze net als bij de griep, voorzichtig moeten zijn met corona. Beide virussen kunnen een ernstig verloop hebben onder deze groep en andere kwetsbaren in onze samenleving. Daarom kunnen zij en het zorgpersoneel vanaf september een nieuwe coronavaccinatie halen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky