Door bij zwangere vrouwen bloed af te nemen, kan de arts niet alleen zien tot welke bloedgroep het ongeboren kindje behoort, maar ook of er kans is op zwangerschapscomplicaties. Zo blijkt uit onderzoek van promovenda Florentine Thurik aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). In het bloed van de zwangere vrouw zitten namelijk stukjes erfelijk materiaal van de foetus. Dat meldt het AMC.
Via bloedonderzoek bij de zwangere vrouw kan met het erfelijk materiaal in het bloed worden vastgesteld of de placenta gezond is. Indien dat niet het geval is kan rekening worden gehouden met eventuele complicaties.
De bloedgroep van de foetus vaststellen via het bloed van de moeder is niet nieuw. Dat de dna-fragmenten kunnen wijzen op zwangerschapscomplicaties wel. Tijdens de bloedtest kijken de artsen naar cel-vrij placentair dna (cfpDNA), erfelijk materiaal dat in fragmenten aanwezig is en met name afkomstig is uit cellen van de placenta. Als er hoge concentraties van cpfDNA te vinden zijn in het bloed, kan dit een voorbode zijn van bijvoorbeeld zwangerschapsvergiftiging, het HELLP-syndroom, een spontane vroeggeboorte, een laag geboortegewicht of de geboorte van een kindje met het syndroom van Down.
“Deze bevindingen suggereren dat de hoeveelheid dna-fragmenten in het derde trimester een weergave is van de schade aan de placenta bij verschillende zwangerschapscomplicaties”, concludeert Thurik.
Door: Redactie Nationale Zorggids