Steeds meer druk op continuïteit van de jeugdzorg

De problemen in de jeugdzorgsector zijn in 2024 verergerd ten opzichte van vorig jaar, zo meldt de Jeugdautoriteit in hun jaarlijkse rapport Stand van de Jeugdzorg 2024. Ongeveer 30 procent van de omzet in de jeugdzorg wordt vertegenwoordigd door aanbieders met acute financiële problemen, wat de toegankelijkheid en continuïteit van de zorg in gevaar brengt. Ondanks de hervormingsplannen binnen de sector blijven de hoge kosten en het gebrek aan gebruikstoename grote uitdagingen. Dit meldt de Jeugdautoriteit.

Een belangrijk probleem binnen de sector is het stijgende ziekteverzuim en de toenemende afhankelijkheid van extern personeel, met name bij middelgrote en grote jeugdhulpaanbieders. Volgens Kees van Nieuwamerongen, directeur van de Jeugdautoriteit, zijn er al veel inspanningen geleverd, maar wordt vooruitgang bemoeilijkt door de versnippering van de sector en de vele conflicterende belangen. Een goed voorbeeld hiervan is de afbouw van gesloten jeugdzorg, die sinds 2022 vastloopt op een bezetting van ongeveer 500 plaatsen.

Gezamenlijk de schouders eronder

De Jeugdautoriteit benadrukt het belang van tijdig ingrijpen door het Rijk, gemeenten en zorgaanbieders om de continuïteit van de jeugdzorg te waarborgen. Van Nieuwamerongen stelt: "Het is belangrijk dat partijen gezamenlijk de schouders eronder zetten en niet wachten op nieuwe wet- en regelgeving om actie te ondernemen."

Een ander opvallend punt is de achterstand van de jeugdzorgsector op andere zorgsectoren als het gaat om bedrijfsvoering, samenwerking en het bieden van passende zorg. Het is daarom essentieel dat de sector lering trekt uit de ervaringen van andere zorgsectoren en wetenschappelijke inzichten benut om effectievere zorg te bieden.

Positieve ontwikkelingen

Hoewel de implementatie van hervormingen traag verloopt, zijn er ook positieve ontwikkelingen. Gemeenten en zorgaanbieders communiceren beter en opereren steeds meer vanuit een gelijkwaardig speelveld, wat bijdraagt aan een beter zorgstelsel voor jongeren.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky