Wijziging van Besluit Jeugdwet in internetconsultatie gegaan

Het wetsvoorstel ‘Verbetering beschikbaarheid jeugdzorg’ moet de specialistische jeugdzorg beter beschikbaar maken, onder meer door verplichte regionale inkoop ervan. Ook moeten de bestuursstructuur en financiële verantwoording van jeugdhulpaanbieders verbeteren. Hiervoor is een ontwerpbesluit in internetconsultatie gegaan dat de kaders geeft aan het wetsvoorstel. Dit meldt Voor de Jeugd en het Gezin. 

In het ontwerpbesluit staat onder meer op welke onderwerpen gemeenten in de regiovisie moeten ingaan, welke jeugdhulpvormen regionaal ingekocht dienen te worden en wanneer er bovenregionale afstemming nodig is. Ook is erin geregeld welke gemeenten onderling moeten samenwerken.

Interne toezichthouder 

Ook komt er verdere regelgeving omtrent de bestuursstructuur en financiële verantwoording van jeugdhulpaanbieders en gecertificeerde instellingen (GI)’s. Er worden meer eisen gesteld aan hun interne toezichthouder en bepaald welke categorieën van jeugdhulpaanbieders niet verplicht zijn tot het aanstellen van een toezichthouder. Ook komen er regels voor een transparante financiële bedrijfsvoering en moeten zorgaanbieders hun jaarverantwoording openbaar maken.

Iedereen die een reactie wil geven op de internetconsultatie kan dat hier doen tot en met 8 september.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky