Gemeenten krijgen geen geld terug van Wmo- en jeugdhulpaanbieder

Praktijk Irene Heim zou zeven gemeenten uit de regio’s IJmond en Kennemerland een miljoen euro verschuldigd zijn vanwege het indienen van bewust onterechte declaraties, maar alle vorderingen zijn door de rechtbank afgewezen vanwege het eenzijdige onderzoek door Kempos. Dit meldt Binnenlands Bestuur. 

De gemeenten Beverwijk, Bloemendaal, Haarlem, Heemskerk, Heemstede, Velsen en Zandvoort hebben bureau Kempos fraudeonderzoek laten doen omdat Praktijk Irene Heim drie jaar lang facturen zou hebben verstuurd waarop meer uren stonden dan de verleende zorg. Ook ontbrak het volgens de gemeenten aan goede verslaglegging in cliëntendossiers. Declaraties zouden bewust onterecht zijn ingediend, waardoor er sprake zou zijn van fraude. Daarom eisten de gemeenten bijna 1 miljoen euro terug van de Wmo- en jeugdhulpaanbieder.

Bezwaren niet meegenomen

Helaas voor hen wijst de rechtbank Noord-Holland alle vorderingen af vanwege het eenzijdige onderzoek door Kempos. In het onderzoeksrapport komt de aanbieder nergens zelf aan het woord. De praktijk had namelijk veel bezwaren tegen het rapport. Zo stelde Kempos onder meer vast dat het directe  uren per fte opvallend hoog was op basis van jaarrekeningen van de zorgaanbieder. Praktijk Irene Heim stelt dat de berekeningen niet kloppen, omdat ze enkel gebaseerd zijn op de gemeentelijke tarieven die tijdens het onderzoek niet meer dan 30 tot 40 procent van de omzet uitmaakten. Ook is er in het onderzoek gerekend met het verkeerde aantal fte’s. Hier hebben de geldeisende gemeenten nooit meer een reactie op gegeven, waardoor de rechtbank op dit vlak geen gehoor geeft aan hun eis.

Stelplicht

De gecontracteerde zorg is volgens de aanbieder wél geleverd en op de facturen staan enkel direct cliëntgebonden uren. Gemeenten hebben ook niet op dit bezwaar gereageerd. De rechtbank stelt vast dat zij hiermee niet aan hun ‘stelplicht’ hebben voldaan. Binnen deze plicht moeten zij feiten en omstandigheden benoemen waarop ze hun vorderingen baseren, maar dat is niet gebeurd. Daarom zijn alle vorderingen afgewezen en hoeft Praktijk Irene Heim niet de geëiste 1 miljoen euro terug te betalen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky