Miljoenen vrijgemaakt voor om- en afbouw gesloten jeugdhulp

De overheid trekt 176 miljoen euro uit om de gesloten jeugdhulp in Nederland af te bouwen en om te vormen naar kleinschalige en passende alternatieven. Dit geld wordt via zeven coördinerende gemeenten wordt verdeeld, meldt Rijksoverheid.

Staatssecretaris Karremans voor Jeugd benadrukt dat de transformatie snel maar zorgvuldig moet plaatsvinden: Met het besluit dat we vandaag hebben genomen voldoen we aan een belangrijke voorwaarde voor gemeenten om deze transformatie in gang te zetten of te versnellen.  Gemeenten gaan hiervoor samenwerken met jeugdhulpaanbieders, zodat de nieuwe aanpak op regionaal niveau vorm krijgt.

Van gesloten instellingen naar kleinschalige zorg

Het kabinet wil gesloten jeugdhulp zo snel mogelijk omvormen naar kleinschalige of ambulante zorg. De focus ligt op een meer individuele aanpak en een veilige omgeving, zonder dat jongeren volledig afgesloten raken. Natuurlijk blijft er ruimte voor uitzonderingen waarbij vrijheidsbeperkende maatregelen tijdelijk nodigzijn, zoals bij zelfbeschadiging, loverboyproblematiek of middelengebruik.

Verdeling van de middelen

De 176 miljoen euro wordt verdeeld over de zeven coördinerende gemeenten, die de grootste rol spelen in het omvormen van de jeugdhulpstructuur. Van het beschikbare budget gaat 80 procent naar deze gemeenten op basis van de huidige capaciteit van gesloten jeugdzorg in hun regio. Voor extra kosten kunnen zij de overige 20 procent aanvragen in de komende jaren, met de mogelijkheid om aanvragen in te dienen tot 2027.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky