Betaalbaarheid van gesloten jeugdhulp onder druk

Begin 2024 is de bezettingsgraad van de gesloten jeugdhulp weer gedaald. Door de lage bezettingsgraad komt de betaalbaarheid van deze zogenoemde JeugdzorgPlus nog meer onder druk te staan. Op 31 maart lag de bezettingsgraad op 81 procent, terwijl de vuistregel is dat tarieven pas kostendekkend zijn bij 90 procent. Dit meldt de Jeugdautoriteit. 

Sinds een paar jaar wordt de gesloten jeugdhulp landelijk afgebouwd met als doel om in 2030 nul jongeren hierin te hebben. De afbouw van JeugdzorgPlus gaat wel gepaard met financiële risico’s en daarom brengt de Jeugdautoriteit dit elk kwartaal in beeld.

Nederland telde op 31 maart 2024 575 plaatsen voor gesloten jeugdhulp. Op 31 december 2023 waren dit er nog zes meer. De bezettingsgraad daalde zelfs nog sneller: van 495 jongeren in december naar 467 in maart. Het gemiddelde bezettingspercentage daalde van 85 procent naar 81 procent.

24-uursbegeleiding

De Jeugdautoriteit wil de komende tijd steeds meer alternatieven voor de gesloten jeugdhulp in kaart brengen. Deze zijn nodig om het afnemende aantal plekken te kunnen vervangen. Zo is er nu voor het eerst naar 24-uursbegeleiding gekeken, waarbij jongeren geen verblijfszorg krijgen, maar 24/7 begeleiding krijgen van een geregistreerde JeugdzorgPlus-instelling. Ruim 50 jongeren kregen op 31 maart deze vorm van zorg.

Hybride plekken

Ook zijn er steeds meer hybride voorzieningen voor jongeren met en zonder machtiging voor gesloten jeugdhulp. Op 31 maart waren 98 van de 575 plaatsen hybride inzetbaar. De Jeugdautoriteit verwacht dat dit aandeel de komende tijd stijgt. Volgens de organisatie zijn deze plekken een goede indicatie van de transformatie naar kleinschalige jeugdzorg en afname van vrijheidsbeperkingen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky