Logo_312

Te veel mishandelde kinderen komen niet in het vizier van Veilig Thuis, het regionale advies- en meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling. De Taskforce pleit daarom voor het verbeteren van de meldcode. De gewenste aanpassing heeft betrekking op stap 5 van de meldcode; de invoering van een meldplicht als kindermishandeling niet kan worden uitgesloten. Dit meldt de Taskforce. 

De meldcode is een vijfstappenplan waarin staat wat professionals – zoals huisartsen, leerkrachten en medewerkers van jeugdzorginstellingen – kunnen doen als zij bij signalen van zorg kindermishandeling niet kunnen uitsluiten. Bij stap 5 in de meldcode pleit de Taskforce voor de invoering van een meldplicht wanneer kindermishandeling niet kan worden uitgesloten. In stap vijf van de meldcode heeft de professional nu een keuze: zelf hulp bieden, hulp voor het mishandelde kind organiseren of zijn vermoeden melden bij Veilig Thuis, waarna Veilig Thuis onderzoek doet. De Taskforce adviseert om de professional hierin geen keuze meer te laten. Wanneer blijkt dat, na het doorlopen van de eerste vier stappen van de meldcode, kindermishandeling niet kan worden uitgesloten moet de professional altijd melden bij Veilig Thuis. Na de melding bepaalt Veilig Thuis dan samen met de melder of nader onderzoek door Veilig Thuis moet plaatsvinden, of dat vrijwillige hulpverlening mogelijk is en voldoende garantie biedt voor (langdurige) veiligheid.

In deze vorm heeft een meldplicht meerdere voordelen. Het zorgt ervoor dat de gegevens van een kind - waar verschillende professionals zich zorgen over maken - aan elkaar kunnen worden gekoppeld zodat er eerder kan worden ingegrepen. Het leidt er ook toe dat professionals geen lastige afweging meer hoeven te maken om al dan niet te melden. Als na het doorlopen van de meldcode blijkt dat kindermishandeling niet kan worden uitgesloten, moet je immers melden. Nu ervaren professionals vaak dilemma’s bij het melden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de angst om ouders vals te beschuldigen of het vertrouwen van het kind te verliezen. Met een meldplicht in stap 5 valt deze keuzevrijheid dus weg. 

Uiteindelijk doel van de Taskforce is ervoor zorgen dat meer mishandelde kinderen op de radar komen van Veilig Thuis. 

© Nationale Zorggids