Jeugdhulpregio Flevoland stelt 24 voorkeursaanbieders jeugdhulp aan

De gemeenten Almere, Dronten, Lelystad, Noordoostpolder en Urk in Flevoland hebben 24 jeugdzorgaanbieders aangewezen om 24-uurszorg en hulp aan te bieden aan kinderen en jongeren die dat nodig hebben. Jeugdhulpregio Flevoland – bestaande uit deze vijf gemeenten – heeft de aanbesteding hiervoor gezamenlijk uitgeschreven. Dit meldt Regio Online. 

In de aanbesteding werden jeugdhulpaanbieders gezocht voor jongeren die tijdelijk niet meer thuis kunnen wonen en specialistische 24-uurshulp nodig hebben in bijvoorbeeld woonvoorzieningen zoals gezinshuizen en de pleegzorg. Gesloten jeugdzorg valt onder de categorie behandeld wonen.

Uithuisplaatsingen zoveel mogelijk voorkomen

Thuis op Maat is een nieuwe vorm van jeugdhulp die uithuisplaatsingen moet voorkomen. En als een kind dan toch niet meer thuis kan blijven wonen, dat het doel altijd blijft dat een kind weer terug naar huis gaat of in een omgeving verblijft die op zijn of haar thuissituatie lijkt.

Overstap

Jeugdzorgaanbieders die niet door Jeugdhulpregio Flevoland is gekozen als voorkeursinstelling, blijven voorlopig wel hulp verlenen. “Het is immers in het belang van de kinderen en jongeren dat een mogelijke overstap naar een andere aanbieder weloverwogen en goed begeleid gebeurt.”

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky