Vader moet nog maanden wachten op uitkomsten onderzoek verdacht overlijden zoontje

Begin dit jaar overleed een 2-jarige peuter uit Veendam onder verdachte omstandigheden. Hij had bloedingen in zijn hoofd, een gebroken pols en blauwe plekken op zijn hoofd en buik. Zijn verwondingen wijzen mogelijk op het shakenbabysyndroom, toont het voorlopig autopsierapport zien. Het gaat mogelijk nog maanden duren voordat het definitieve rapport verschijnt. Tot die tijd is er geen duidelijk. Dit meldt RTV Noord.

Het jongetje genaamd Daan werd onwel terwijl hij in het huis van een vriend van de moeder in Veendam was. Zijn ouders zijn gescheiden. De moeder en vriend slaan alarm en een ambulance brengt het kind naar het UMCG, waar artsen al snel bloedingen en breuken vaststellen. Zij zijn hierdoor aanleiding om aangifte te doen van kindermishandeling. De moeder en een toenmalige vriend van haar werden aangehouden, maar kort erna weer vrijgelaten. Beiden zijn nog altijd verdachten in de zaak.

Zorgen over veiligheid

Daans vader sloeg voor zijn overlijden al vaker alarm bij hulpverleners die bij het gezin betrokken waren. Hij had zorgen over de veiligheid van zijn zoontje als hij niet bij hem was. Onderzoek door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) werd om die reden al opgestart. Naar aanleiding hiervan hebben de betrokken hulpverleners gesproken met ouders en wordt de onderlinge samenwerking tussen alle partijen onderzocht. De Inspectie laat de zorgaanbieders vaak zelf onderzoek doen naar dit soort zaken en heeft daar nu ook opdracht tot gegeven. “De inspectie beoordeelt vervolgens de kwaliteit van het onderzoek, de volledigheid, mate van onafhankelijkheid en of er lessen zijn geleerd voor de toekomst.”

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky