Slecht slapende kindjes, driftige of huilende kindjes en kindjes die bedplassen. Het ouderschap is niet altijd rozengeur en maneschijn. Slapeloze nachten, hangerige kindjes en natte bedden horen er soms bij. Volgens artsen en andere deskundigen trekken ouders hierover echter steeds sneller aan de bel bij de zorg. Volgens senior adviseur Opgroeien en Opvoeden Marielle Balledux van het Nederlandse Jeugdinstituut (NJi) speelt het internet hierin een rol. Dit meldt RTL.
Ouders van kinderen met driftbuien of regelmatig natte bedden gaan al snel online om te kijken of er misschien iets meer speelt. Meestal gaat het simpelweg om een fase, maar Google en social media maken ouders onzeker – juist door de grote hoeveelheid informatie die beschikbaar is. “Het vermogen om zulke problemen te verdragen is afgenomen”, stelt Balledux. Hierdoor en doordat het sociale netwerk minder beschikbaar is voor hulp, trekken ouders sneller bij de formele zorg aan de bel. Dit bevestigt ook Elsbeth Vermeulen van de Oudertelefoon. Het is door de overvloed aan informatie steeds lastiger te onderscheiden wat normaal is en wat niet.
Snelle oplossing
Tegelijkertijd hebben ouders ook steeds meer verantwoordelijkheden in het dagelijks leven zoeken controle. Maar als het gaat om eten, slapen en zindelijkheid hebben zij niet altijd in de hand wat hun kind doet, zegt jeugdarts Lucy Smit. “Dat gaat dus lang niet altijd allemaal perfect. Het is goed dat ouders zich dat realiseren.” Ook zoeken ouders vaak een snelle oplossing. Ouders met een druk leven hopen dat een kind snel goed slaapt, zodat ze zelf ook niet te moe zijn. Volgens Smit zijn er om deze reden ook flink meer slaapcoaches. “Jammer, want de jeugdgezondheidszorg kan dezelfde hulp ook bieden.”
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky