Maeijer: 'Structurele verhoging voor budget langdurige zorg'

Staatssecretaris Vicky Maeijer voor Langdurige en Maatschappelijke Zorg laat weten dat er een structurele verhoging van het budget voor de langdurige zorg aankomt. Er komen honderden miljoenen euro’s bij. Dit meldt Skipr. 

Het budget voor de langdurige zorg is dit jaar niet toereikend, berekende de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in augustus al. Omdat het vorige kabinet al rekening hield met diverse onzekerheden rondom het budget, was er 310 miljoen euro aan herverdelingsmiddelen vrijgemaakt om het budget eventueel op te hogen. Om het huidige budgettekort aan te vullen, haalt Maeijer daar 76 miljoen euro uit. Ook gaat het budget voor de Wet langdurige zorg structureel omhoog met 125 miljoen euro. Voor dit jaar is er daarom 201 miljoen euro extra beschikbaar voor de langdurige zorg.

Hogere prijsafspraken 

De tekorten voor dit jaar zijn mede ontstaan door hogere prijsafspraken die zorgkantoren met terugwerkende kracht hebben gemaakt met zorgaanbieders. Dit was noodzakelijk vanwege een rechterlijke uitspraak over de richttarieven in de gehandicaptenzorg. Maar ook voor de geestelijke gezondheidszorg en ouderenzorg hebben ze hun prijsafspraken voor dit jaar verhoogd. Hierdoor gingen hun uitgaven met 175 miljoen euro extra omhoog. Ook waren de gevolgen van de uitvoering van het amendement van SP-Kamerlid Sarah Dobbe nog niet duidelijk, maar inmiddels is bekend dat ook deze tot het huidige budgettekort hebben geleid.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky