Stel in rolstoel dreigt uit elkaar gerukt te worden door verschillende zorgvragen

Gonnie en Jan uit Wijchen zijn al sinds 1999 samen en sinds 2003 getrouwd. Beiden zijn rolstoelgebonden en hebben elkaar nog altijd lief. Maar omdat ZZG Zorggroep de zorg voor Jan niet meer kan dragen, dreigt het stel  van elkaar gescheiden te worden. Dit meldt de Gelderlander.

Twee keer per week krijgen ze hulp bij het huishouden. ZZG Zorggroep verleent driemaal per dag zorg aan beiden, maar het stel heeft veel zorg nodig. De zorg voor Jan is eigenlijk niet meer te dragen, heeft de zorgverlener laten weten. Hij moet eigenlijk naar een verpleeg- of verzorgingshuis. Dat betekent dat Jan hun woning moet verlaten en Gonnie na 25 jaar samenzijn alleen achterblijft.

Gebonden aan Wijchen

Zij wil hoe dan ook in Wijchen blijven. En dat bemoeilijkt de zoektocht voor een geschikte plek voor Jan in bijvoorbeeld Nijmegen, Arnhem of Utrecht. Hun mentor stelt dat de zoektocht flink eenvoudiger was geweest als ze Wijchen wilde opgeven. Gelukkig is er voor Jan waarschijnlijk plek in een verpleeghuis in de buurt, maar voor Gonnie nog niet. Het stel wordt dus gescheiden, voor enkele maanden of misschien wel voor een paar jaar.

Gespecialiseerde verpleeghuiszorg

ZZG laat weten wel te willen zorgen voor Jan, maar zijn hulpvraag gespecialiseerde verpleeghuiszorg behoeft. “Soms is het echt niet meer mogelijk om zelfstandig te blijven wonen en dan is verhuizen naar een verpleeghuis met 24-uurszorg voor een zwaar zorgbehoevende de enige mogelijkheid.” Gevolg is in dit geval helaas wel dat het echtpaar niet meer op hetzelfde adres kan blijven wonen. ZZG begrijpt het verdriet, maar zegt ook niet meer te kunnen betekenen voor hen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky