Kosten van basispakket met 6,5 procent gestegen
De kosten van het basispakket in 2023 zijn naar verwachting flink gestegen. Uit de laatste ramingen blijkt dat de kosten met 6,5 procent zullen stijgen naar 54,8 miljard euro. De kosten voor de langdurige zorg stijgen nog harder: met 9,2 procent naar 33,4 miljard euro. Volgens Zorginstituut Nederland is de inflatie die doorwerkt in de prijs- en loonstijgingen in de zorg de belangrijkste oorzaak hiervoor. Dit meldt Zorginstituut Nederland.
De grootste kostenstijger is de medisch-specialistische zorg: daar ging vorig jaar 1,8 miljard euro meer naartoe waardoor de totale kostenpost 28,6 miljard was. Zorginstituut Nederland stelt dat deze stijging met name is veroorzaakt door inflatie.
Opvallende stijger: mondzorg
In 2023 was de mondzorg de snelst groeiende post binnen het basispakket. Hogere tarieven als gevolg van de inflatie zijn hiervan de belangrijkste oorzaak. Tegelijkertijd kwamen er meer jongeren onder de 18 jaar bij de tandarts, mede dankzij het actieplan ‘Op weg naar een mondgezonde generatie’. Zorgverzekeraars hebben ouders er de afgelopen jaren actief op gewezen dat mondzorg voor jongeren gratis is. Het aantal declaraties voor kronen en bruggen bij jongeren steeg daardoor met wel 19,5 procent.
Ggz-wonen
3.965 meer mensen dan in 2022 kregen vorig jaar een ggz-wonenprofiel. De Wet langdurige zorg (Wlz) is sinds 2021 opengesteld voor volwassenen met levenslange intensieve geestelijke gezondheidszorg (ggz).
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky