Einde verscherpt toezicht zorgboerderij Phusis, maar meer verbeteringen zijn nodig

Het verscherpt toezicht op de zorgboerderij van Phusis is beëindigd. Volgens de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zijn er in zes maanden tijd genoeg verbeteringen doorgevoerd. Wel is er meer tijd nodig om alle verbeteringen door te voeren. Dit meldt IGJ. 

De zorgboerderij van Phusis voor mensen met een beperking kende veel tekortkomingen. Zorgverleners in opleiding hadden verantwoordelijkheden die niet bij hun ervaring pasten en er waren niet genoeg ervaren zorgverleners om hen te begeleiden. Het personeel is betrokken, maar zou voldoende handvatten hebben om professionele en veilige zorg te verlenen, waardoor risico’s ontstonden op het gebied van hygiëne, medicatieveiligheid en het inschatten van risico’s bij cliënten.

Veel verbeterd bij Phusis

Veel tekortkomingen zijn inmiddels weggewerkt, blijkt uit inspectiebezoeken en gesprekken met onder meer de bestuurder, raad van toezicht, cliëntenraad en de ondernemingsraad. Zorgverleners kennen hun cliënten en behoeften en ook werkt personeel meer volgens vaste protocollen. Desondanks moet de organisatie nog hard aan de slag om andere verbeteringen door te voeren, maar de IGJ heeft hier voldoende vertrouwen in. Het verbeterproces wordt daarom in het reguliere toezicht verder gevolgd.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky