Verdachten zorgboerderij Wedde hadden nooit intentie om cliënten te mishandelen
Maandag was de eerste zittingsdag in de zaak tegen twee verdachten van zorgboerderij Aurora Borealis in het Groningse Wedde. Paul W. en Michel K. staan terecht voor het mishandelen, pesten en vernederen van hun cliënten met meervoudige beperkingen. Beiden stellen nog altijd te hebben gehandeld met de beste intenties. Dit meldt RTV Noord.
W. toonde berouw tijdens de zitting en zei na de vele beschikbare beelden te hebben gezien dat hij zich doodschaamde, zichzelf overschreeuwde en niet meer wist wat hij zei. “Ik sliep niet meer. Mijn medewerkers hadden hier wel iets van moeten zeggen”, zei hij maandag. Tegelijkertijd leek het er volgens de rechter op dat hij de schuld in de schoenen van zijn schoonzoon Michel K. wilde schuiven, omdat W. stelde steeds meer buiten de dagelijkse gang van zaken te staan.
‘Bewoners zijn soms lui’
Schoonzoon Michel K. gaf maandag toe een verslavingsprobleem te hebben gehad en taal te hebben gebruikt die absoluut niet kon. Hij stelt dat een harde aanpak soms nodig was en dat bewoners soms lui zijn. K. stelt hier goede resultaten mee te hebben geboekt. “Ik heb veel foute dingen gedaan, maar ik heb ook veel goede dingen gedaan.”
Hitler en Goebbels
Medewerkers stellen dat beide mannen elkaar Hitler en Goebbels noemden, maar dat ontkenden ze maandag. Ook vinden medewerkers dat W. zich naar de buitenwereld heel beleefd kan opstellen, maar op de zorgboerderij sadistisch en agressief was. Cliënten kregen vaak een wasmand op hun hoofd, zogezegd om de stoelgang te bevorderen. Maar daar ging de rechter niet in mee. Ook was er maandag op beelden te zien dat een bewoonster buiten is terwijl het hard regent. Ze wil naar binnen, maar vlak voordat ze bij de deur is, wordt deze dichtgesmeten.
Meer over de misstanden bij Aurora Borealis lees je hier en hier.
Zes cliënten en hun families eisen een schadevergoeding. De familie van een client wil ook een vergoeding voor inkomstenderving, omdat ze na de inval hun baan moesten opzeggen.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky