Eén op de drie verpleeghuismedewerkers die voor bewoners met corona zorgen, heeft last van burn-outklachten. Dit aantal is gedurende de pandemie flink toegenomen. Ook neemt het ziekteverzuim onder deze groep medewerkers toe, blijkt uit onderzoek van het UMCG en LUMC. Dit meldt UMCG.
Het Universitair Netwerk Ouderenzorg van het UMCG en het Universitair Netwerk voor de Care sector Zuid-Holland van het LUMC houden een grootschalige enquête over de gezondheid en het welzijn van verpleeghuismedewerkers tijdens de coronapandemie. De enquête heeft drie grote meetmomenten en wordt ingevuld door ongeveer 1.700 medewerkers van tien grote organisaties met meerdere locaties in het hele land.
Psychische klachten nemen toe
Eind vorig jaar bleek uit de eerste resultaten van het onderzoek dat 19 procent van de medewerkers in een verpleeghuis kampte met depressieve klachten en 22 procent met burn-outklachten. De uitkomsten van het tweede meetmoment laten zien dat de psychische klachten toenemen. Een toenemend aantal van de medewerkers die voor besmette bewoners zorgen kampt met burn-out (31 procent) en depressieve klachten (27 procent). Bij medewerkers zonder direct contact met besmette bewoners liggen deze percentages lager (burn-out 22 procent en depressieve klachten 21 procent).
Energievreters
“Energievreters zoals een hoge werkdruk, aangrijpende emotionele situaties en het moeten nemen van moeilijke beslissingen geven extra belasting en werkstress”, zegt hoofdonderzoeker Sarah Janus van het UMCG. “Deze kunnen uiteindelijk resulteren in mentale gezondheidsproblemen.” De groep medewerkers die voor besmette bewoners heeft gezorgd, geeft in de enquête aan vaker last te hebben van deze energievreters.
Ziekteverzuim neemt toe
Het gemiddelde ziekteverzuim van alle deelnemende organisaties is tussen september 2020 en december 2020 met 1 procent gestegen: van 7,5 procent in 2019 naar 8,5 procent in 2020.
Door: Nationale Zorggids