Grote zorgen om toekomst verpleeghuiszorg door Generiek Kompas

Patiëntenfederatie Nederland, Alzheimer Nederland en Spierziekten Nederland maken zich grote zorgen over de toekomstige kwaliteit van de verpleeghuiszorg en de wijkverpleging. Dit schrijven zij in een gezamenlijke brief aan de Tweede Kamer, in aanloop naar het Kamerdebat deze week over ouderenzorg.

De patiëntenorganisaties zijn van mening dat het recent ingevoerde Generiek Kompas, dat de oude kwaliteitskaders Verpleeghuiszorg en Wijkverpleging heeft vervangen, een stap in de verkeerde richting is. Het kompas zou ten opzichte van de oude kwaliteitskaders te veel verslechteringen bevatten, aldus de organisaties. "Zorgaanbieders kunnen straks doen en laten wat zij willen, zonder dat we ook maar enigszins zicht hebben op de kwaliteit zorg die zij leveren. Daar maken wij ons ernstig zorgen over", aldus directeur-bestuurder Arthur Schellekens.

Medicatiefouten

"Voorheen waren verpleeghuizen verplicht om medicatiefouten te registreren en te rapporteren over wat ze doen om die fouten in de toekomst te voorkomen", wordt als voorbeeld genoemd van "een kwaliteitseis die is losgelaten". "In het Generiek Kompas zijn hier geen concrete afspraken over gemaakt." De organisaties melden verder dat zorgaanbieders niet meer verplicht zijn gesprekken met cliënten te voeren over welke zorg zij in welke situatie wenselijk vinden. "Daarnaast is er geen verplichting tot het monitoren van de belastbaarheid van mantelzorgers" en zou valpreventie niet worden gemonitord, aldus de brief aan de Tweede Kamer. "De houvast voor cliënten en hun naasten verdwijnt. We hebben straks geen idee meer welke zorgaanbieder wel goede zorg levert en welke niet", aldus Schellekens.

Zelf onderwerpen kiezen

Tot slot wordt genoemd dat zorgaanbieders niet meer met concrete, objectieve cijfers hoeven te rapporteren over verschillende kwaliteitsindicatoren. Zorginstellingen zouden volgens het kompas zelf onderwerpen mogen kiezen waarover zij "beeldend en verhalend" en met "open gesprekken" over mogen rapporteren.

In de brief vragen de organisaties de politiek ervoor te zorgen dat de kwaliteit van de verpleeghuiszorg en wijkverpleging geborgd wordt en dat er zicht wordt gehouden op de kwaliteit.

Door: ANP