Ondervoeding bij ouderen blijft een groeiend en vaak onzichtbaar probleem in Nederland. Door de vergrijzing loopt momenteel 8,5 procent van de thuiswonende ouderen risico op ondervoeding, een probleem dat vaak niet gediagnosticeerd wordt. Tijdens de Week tegen Ondervoeding van 11 tot 15 november, is er extra aandacht voor de urgentie van dit probleem en de noodzaak van effectieve oplossingen. Dit meldt Vilans.
Oorzaken van ondervoeding zijn divers en complex. Veel ouderen realiseren zich niet dat ze minder eten, en associëren gewichtsverlies vaak met normaal ouder worden. Factoren als slikproblemen, moeite met koken of boodschappen doen, en eenzaamheid spelen hierbij een rol. Ondervoeding kan leiden tot verminderde energie, tragere genezing en verhoogd risico op complicaties bij ziekenhuisingrepen. Ook zijn er risico’s voor de mentale gezondheid. Ondervoeding kan de zelfredzaamheid van ouderen dus ernstig verminderen.
Gebrek aan kennis over ondervoeding
Het zorgnetwerk rond ouderen – bestaande uit mantelzorgers, thuiszorg, huisartsen en diëtisten – kampt met een gebrek aan duidelijke verantwoordelijkheden en beperkte kennis over ondervoeding. Deze tekortkomingen maken effectieve aanpak lastig. Co-design onderzoek onder leiding van Janna Alberts verkent de mogelijkheden van technologie in de zorg voor ondervoeding. Door ouderen en zorgverleners actief te betrekken in het ontwerpproces, wordt technologie afgestemd op hun behoeften.
Gewoontes
In eerdere sessies bleek dat ouderen vaak niet begrijpen hoe schadelijk onbedoeld gewichtsverlies kan zijn. Ingesleten gewoontes, zoals zuinigheid en de overtuiging dat afvallen gezond is, kunnen het opvolgen van voedingsadviezen bemoeilijken. Technologie kan hierbij ondersteuning bieden, bijvoorbeeld door herinneringen om te eten, het bevorderen van sociale contacten, of het versterken van samenwerking binnen het zorgnetwerk.
Door: Nationale Zorggids