Draagvlak voor stervenshulp bij 'voltooid leven' neem toe
1 november 2024 om 11:23
< 1 min lezen

Draagvlak voor stervenshulp bij ‘voltooid leven’ neemt toe

Uit recent onderzoek van Motivaction, uitgevoerd in opdracht van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE), blijkt dat 71 procent van de Nederlanders voorstander is van een wet die stervenshulp biedt aan ouderen die hun leven als voltooid beschouwen. Het onderzoek werd uitgevoerd ter gelegenheid van de World Right To Die Day op 2 november en toont een toename van het draagvlak voor een dergelijke wet, dat in 2017 nog op 64 procent lag. Dit meldt de NVVE.

Het onderzoek laat zien dat persoonlijke ervaring invloed heeft op de mening over voltooid leven: van de mensen die iemand kennen met een voltooid leven, is 80 procent voorstander van wetgeving. Onder mensen zonder die ervaring is dat 67 procent.

Voors en tegens

Volgens de huidige wetgeving in Nederland is euthanasie alleen toegestaan bij ondraaglijk en uitzichtloos lijden op medische gronden. Veel voorstanders van een Wet voltooid leven wijzen op het recht op zelfbeschikking en vinden dat niemand onnodig hoeft te lijden. Tegenstanders vrezen echter dat zo’n wet het te gemakkelijk maakt om voor stervenshulp te kiezen, of menen dat er meer ingezet moet worden op het verbeteren van de levenskwaliteit van ouderen.

Toename steun voor levenseindebegeleider

Opvallend is ook dat het aantal mensen dat openstaat voor stervenshulp door een levenseindebegeleider (geen arts) is toegenomen van 28 procent in 2017 naar 38 procent in 2024. Dit geeft aan dat mensen meer ruimte zien voor alternatieve vormen van stervenshulp buiten het medische veld.

‘Neem wens van meerderheid serieus’

Fransien van ter Beek, bestuursvoorzitter van de NVVE, roept de politiek op om de wens van de meerderheid van de bevolking serieus te nemen en vervolgstappen te zetten. Volgens Van ter Beek zijn er veel mensen met een serieuze doodswens die buiten de huidige euthanasiewetgeving vallen. Zij zouden niet langer aan hun lot overgelaten moeten worden. “Waarom laten we die mensen in de kou staan? Waarom moeten zij hun toevlucht nemen tot een illegaal circuit met alle schimmigheden van dien?”

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Relevante artikelen

Alles van ouderenzorg
    • Ouderenzorg

    Zorginstelling in Amsterdam mag geen nieuwe cliënten aannemen

    Gisteren om 09:54
    • Ouderenzorg

    Taxi- en ambulancechauffeurs hebben minder risico op overlijden door alzheimer

    20 december 2024 om 10:44