Vijf nieuwe plekken voor gesloten jeugdhulp in Friesland

In een woning in Drachten komen vijf plekken voor jongeren die gesloten jeugdhulp nodig hebben. Hiermee hoopt Jeugdhulp Friesland het gat dat Woodbrookers in Kortehemmen heeft achtergelaten op te vullen. De jeugdhulpinstelling hoopt de locatie op 1 oktober te kunnen openen. Dit meldt Omrop Fryslan. 

In de eerste instantie gaat het om vijf plekken, maar in overleg met het Sociaal Domein Fryslan breidt Jeugdhulp Friesland dit op termijn uit naar tien plekken. Het gaat om een woning aan rand van een woonwijk in Drachten. Jongeren zullen daar intensief behandeld worden in een kleine huiselijke omgeving. In de woning zijn altijd twee zorgverleners aanwezig, ook ’s nachts. De opzet is veel kleinschaliger dan voormalig Woodbrookers dat in het voorjaar de deuren sloot.

Geen Woodbrookers meer

Wethouder Nathalie Kramers zegt dat de behandeling daar beter is dan eerder en dat het onderwijs en de dagbesteding vanaf de start goed geregeld zijn. Er zullen veel gesprekken plaatsvinden met het gezin van de jongere, zijn of haar vrienden en de school. “We willen geen Woodbrookers meer”, zegt Kramers over de in opspraak geraakte instelling. “We blijven ook goed in de gaten houden hoe de behandelingen verlopen.”

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky