Gemeenten Zuid-Limburg hoeven Mutssaersstichting niet financieel te steunen

De zestien gemeenten in Zuid-Limburg die een gezamenlijke rekening van 3,8 miljoen euro kregen om de noodlijdende Mutsaersstichting van de afgrond te redden, zijn niet meer verplicht te betalen. Eerder kregen zij een verplichting opgelegd, maar deze is geschrapt. Wie de 3,8 miljoen euro nu moet ophoesten is niet duidelijk. Dit meldt L1Nieuws.

Om bankroet te voorkomen heeft de Mutsaersstichting 11,4 miljoen euro nodig. De 64 gemeenten waar de stichting jeugdzorg aanbiedt kregen een rekening om te betalen. Van de zestien gemeenten in Zuid-Limburg werd een bijdrage van 3,8 miljoen euro verwacht. Maar zij willen dit bedrag niet betalen en vinden dat de overheid hierin een rol speelt. Maar de Jeugdwet stelt juist dat gemeenten financieel moeten bijdragen als een faillissement dreigt. 

XONAR

Eerder moesten de gemeenten in het zuiden al 8 miljoen euro betalen om de andere belangrijke regionale jeugdzorgaanbieder XONAR van de afgrond te redden. Hoewel de taskforce vindt dat de verantwoordelijkheid voor het voortbestaan van de Mutssaersstichting nog altijd bij de gemeenten ligt, heeft Venlo besloten dat de Zuid-Limburgse collega’s zijn vrijgesteld van verplichting. Waar de 3,8 miljoen euro nu vandaan moet komen, is niet bekend gemaakt.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky