Grote zorgen bij WHO over aantal tieners dat onbeschermde seks heeft

Steeds minder 15-jarigen in Europa gebruiken een condoom tijdens de sek. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is de hoeveelheid onbeschermde seks onder jongeren zorgelijk groot. Hierdoor lopen zij risico op ongewenste of onbedoelde zwangerschappen en seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s). Dit meldt NU.nl.

In 2014 gebruikte 70 procent van de 15-jarige jongens nog een condoom, maar in 2022 daalde dat naar 61 procent. De daling onder 15-jarige meiden was iets minder aanzienlijk: 63 procent gebruikte in 2014 een condoom, tegenover 57 procent in 2022. Ook in Nederland neemt het aantal jongeren dat een condoom gebruikt af. Vorig jaar gebruikte 40 procent van de jongeren zonder vaste relatie geen condoom.

Seksuele voorlichting

Volgens de WHO hebben landen in Europa te weinig aandacht voor seksuele voorlichting aan jongeren. Goede voorlichting draagt bij aan seks op latere leeftijd en beter gebruik van anticonceptiemiddelen.

Hogere zorgkosten

De gevolgen van onbeschermde seks zijn groot. Natuurlijk hebben tieners risico op soa’s en ongewenste zwangerschappen, maar ze dreigen hierdoor ook uit te vallen op school, hebben ze een slechter banenperspectief en maken ze hogere zorgkosten. 

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky