Uit onderzoek van diverse Duitse en Nederlandse universitaire ziekenhuizen blijkt dat Nederlandse kinderen veel minder vaak antibiotica voorgeschreven krijgen dan Duitse kinderen. Artsen in Nederland schrijven bij 30 procent van de kinderen antibiotica voor, hun Duitse collega's deden dat bij bijna 39 procent van de kinderen. Dat meldt NOS.
De onderzoekers van de ziekenhuizen in Groningen, Bremen, Oldenburg en Münster bekeken hoeveel kinderen onder de 18 jaar in 2010 antibiotica gebruikt hadden. Gegevens van 37.000 kinderen uit de Noord-Nederlandse provincies werden bij het onderzoek betrokken. In Duitsland werden gegevens verzameld van 18.000 kinderen uit Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen.
De onderzoekers zagen met name een contrast bij kinderen tussen de 3 en 6 jaar oud. Het verschil in antibioticagebruik was hierbij dusdanig opvallend: 38 procent van de Nederlandse kinderen in die leeftijdsgroep kregen antibiotica voorgeschreven, tegenover 55 procent in Duitsland. Ook bleek dat meisjes vaker een antibioticakuur krijgen dan jongens, dat is in beide landen hetzelfde.
Artsen in Duitsland en Nederland dienen zich te houden aan bepaalde richtlijnen. Het vermoeden is dat de artsen zich in Nederland meer houden aan deze richtlijnen en dat het gebruik daarom significant lager is. Tevens zijn er in het onderzochte deel van Duitsland vaker antibioticaresistente bacteriën. Een andere beïnvloedende factor kan zijn dat er in Duitsland veel meer medisch specialisten buiten het ziekenhuis antibiotica mogen voorschrijven, in Nederland gaat het slechts om huisartsen en tandartsen.
©Nationale Zorggids