De drie huisartsen van de Enschedese huisartsenpraktijk van Co-Med zijn tegelijk op vakantie, waardoor de praktijk gesloten is. Zo’n 9000 Enschedeërs zitten drie weken lang zonder huisarts. Er zijn waarnemers in de buurt, maar die kunnen het werk nauwelijks aan. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) noemt de situatie zorgelijk en heeft zorgverzekeraar Menzis gevraagd de regie te nemen. Dit meldt Tubantia.
Dagwaarneming is de organisatie die de patiënten tijdelijk overneemt terwijl de praktijk dicht is, maar is niet voorbereid op de enorme toestroom van patiënten. Soms moet een patiënt tot wel drie kwartier wachten tot hij of zij een assistent aan de telefoon krijgt.
Slechte bereikbaarheid
Co-Med krijgt de laatste tijd al veel aandacht vanwege de slechte bereikbaarheid van de organisatie. En dat is in Enschede niet anders. Patiënten zijn nu drie weken lang gedupeerd door de zomersluiting, maar volgens sommige klagers was dat voor de vakantie niet veel anders. Sinds de overname door Co-Med krijgen patiënten die normaal regelmatig contact hebben met de huisarts bijna geen contact meer met hun zorgverlener. Ze komen niet verder dan de telefoon of moeten maar een mailtje sturen.
De NZa houdt Co-Med en met name Enschede nu goed in de gaten. De vakantiesluiting is volgens de toezichthouder onwenselijk en zorgelijk. Menzis is nu gevraagd om meer regie te nemen in de regio. “Om de huisartsenzorg toegankelijk te houden is een goede regionale samenwerking nodig. De zorgplicht ligt bij de verzekeraars. Zij hebben daarom een grote verantwoordelijkheid om die samenwerking vorm te geven”, zegt de NZa. Daarom verwacht het dat Menzis een leidende rol pakt voor toegankelijke zorg in de regio.
'Artsen hebben ook recht op vakantie'
Menzis zegt dat dit ook gebeurt en dat er in juni afspraken zijn gemaakt tussen Co-Med en Dagwaarneming. Pas afgelopen woensdag kwamen hier klachten over binnen. De verzekeraar vindt het ook niet gek dat de wachttijden oplopen en patiënten soms langer moeten wachten op een afspraak. “Artsen hebben ook recht op vakantie.” Andere huisartsen in de regio zijn echter van mening dat een praktijk niet zomaar de deuren kan sluiten voor 9.000 patiënten.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky