Normal_mantelzorg__thuiszorg

Ongeveer 24.000 van de 146.000 medewerkers in de thuiszorg hebben een migratieachtergrond. Er is in de thuiszorg geen officiële taaleis voor Nederlands en daar moet van de VVD verandering in komen. Als het aan de regeringspartij ligt, beheersen alle thuiszorgmedewerkers een basisniveau Nederlands. Een buitenlandse medewerker die Nederlands spreekt, kan zo toch enigszins in de gaten houden hoe het met de hulpbehoevende gaat. Dit meldt Algemeen Dagblad. 

In de verpleging en verzorging is de Nederlandse taal als eis opgenomen, maar in de thuiszorg nog niet. Al staat het wel vaak in het eisenpakket van gemeenten. De VVD wil dat minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid zich hier op landelijk niveau hard voor maakt.

'Ook rekening houden met ouderen met migratieachtergrond'

“Het woord ‘zorg’ zit niet voor niks in het woord ‘thuiszorg’. De huishoudelijke hulp heeft namelijk net zo goed een signalerende functie. Hij of zij is er niet alleen om de ramen te lappen of de badkamer schoon te maken. Daarnaast willen de vaak oudere cliënten Nederlands met hun hulpverleners kunnen praten”, aldus VVD-Kamerlid Antoinette Laan. Brancheorganisatie ActiZ snapt Laans punt, maar wil ook benadrukken dat er genoeg cliënten met een migratieachtergrond zijn die het juist fijn vinden dat hun thuiszorgmedewerker hun taal spreekt.

Overigens heeft Laan het niet per se over een wetswijziging. Ze denkt dat een keurmerk bijvoorbeeld ook voldoende kan zijn. 

Door: Nationale Zorggids