Psychiaters en en hun werkgevers komen er al bijna twee jaar niet uit als het gaat om het pensioen. Vandaag draaien zij daarom een zondagsdienst bij hun ggz-instellingen. GGZ Nederland ziet het nut er niet van in en praat pas verder bij de volgende cao-onderhandelingen. Dat meldt Skipr.
Ongeveer 2.100 psychiaters lopen duizenden euro’s pensioen per jaar mis door een kabinetsregel dat op 1 januari 2015 is ingegaan. Over het salaris boven de 100.000 euro kan geen fiscaal gunstige pensioen meer worden opgebouwd, waardoor de pensioenpremie is verlaagd in het werknemers- en werkgeversdeel. De psychiaters eisen het werkgeversdeel terug.
Psychiaters van 37 ggz-instellingen draaien daarom een zondagsdienst. Dit houdt in dat ze hun werk neerleggen. Alle afspraken zijn geannuleerd. Spoedopnames gaan wel door. Werknemersorganisaties als FBZ, de Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband (LAD) en de Nederlandse Vereniging van Psychiatrie ondersteunen de actie. Vakbond FNV Zorg en Welzijn echter niet.
“Wij voeren deze actie niet voor het geld, maar voor het principe. De manier waarop wij de afgelopen maanden zijn behandeld, is namelijk ongehoord. Wij hebben geprobeerd om tot een oplossing te komen, maar onze werkgevers laten ons in de kou staan”, aldus één van de deelnemende psychiaters. GGZ Nederland, waarin de werkgevers zijn verenigd, willen verder praten, maar dat kan pas bij de volgende cao-onderhandelingen als duidelijk is wat de gevolgen zijn van de maatregel. De organisatie staat dan ook niet achter de actie en meent dat dit ten koste gaat van de patiënt.
Door: Redactie Nationale Zorggids