De landelijke artsenfederatie KNMG roept artsen en ziekenhuisbesturen op om morfine niet te gebruiken om stervende patiënten in slaap te houden of de dood te bespoedigen. De KNMG doet de uitspraak in reactie op het rapport van de commissie-Danner over sterfgevallen in het voormalige Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse. Dat meldt Volkskrant.
De commissie maakte haar bevindingen in het onderzoek naar het hoge sterftecijfer van het ziekenhuis dinsdagavond bekend. In het eindrapport constateerde de commissie dat in het Ruwaard van Putten Ziekenhuis morfine werd gebruikt als 'in slaaphoudmiddel'. Dat is niet volgens de richtlijnen voor zorg rond het levenseinde van patiënten. Bij een deel van de patiënten is hierdoor het leven verkort “zonder dat aan de geldende zorgvuldigheidseisen werd voldaan,” staat in het rapport.
Volgens de KNMG bleek eerder al dat er onder artsen onduidelijkheid bestaat over de rol van morfine bij palliatieve zorg. Uit een evaluatie van de euthanasiewet onder artsen blijkt dat een kwart van de medisch specialisten de toediening van hoge doses morfine een goede manier vindt om het levenseinde te bespoedigen en euthanasie uit te voeren.
Het snel ophogen van morfine kan er echter voor zorgen dat het bewustzijn onvoldoende wordt verlaagd en dat de patiënt verward raakt of spiertrekkingen krijgt. Morfine is geschikt om pijn en benauwdheid te behandelen maar het ophogen van morfine bespoedigt het sterven niet, in tegenstelling tot wat twee derde van de medisch specialisten denkt.
De KNMG wijst op het gebruik van de checklist om de richtlijn voor palliatieve zorg in de gaten te houden en de mogelijkheid om gebruik te maken van de kennis van speciale consultatieteams voor palliatieve zorg.
© Nationale Zorggids
Ik zie tegenstrijdige teksten staan.citaat, Bij een deel van de patiënten is hierdoor het leven verkort “,” staat in het rapport. Om vervolgens tot mijn verbazing te lezen, citaat:het ophogen van morfine bespoedigt het sterven niet. Sorry maar naar mijn mening een enigszins verwarrend advies en uitleg van de KNMG.