In Europa worden ieder jaar 350.000 mensen getroffen door en plotse hartstilstand, waarvan minder dan 20% een hartstilstand buiten het ziekenhuis overleeft. Onderzoek van Amsterdam UMC laat zien dat vrouwen na deze gebeurtenis vaker te maken krijgen met angst en depressieve klachten. Dat duidt erop dat vooral vrouwen mentale ondersteuning kunnen gebruiken na een hartstilstand. Vandaag worden de resultaten van de studie gepubliceerd in Circulation: Cardiovascular Quality & Outcomes, meldt Amsterdam UMC.
Er is naar veel verschillende factoren gekeken om de gevolgen van een hartstilstand vijf jaar na de gebeurtenis te kunnen bepalen. Wat de onderzoekers het meest opviel was dat er een stijging van 50% was in het aantal recepten voor antidepressiva bij vrouwen in het eerste jaar na hun hartstilstand. Na vijf jaar nam deze stijging af tot zo’n 20%. Die stijging was niet te zien bij mannen die een hartstilstand overleefden.
Onderzoeker bij Amsterdam Public Health, Robin Smits: “Hoewel we meer onderzoek moeten doen om precies te begrijpen waarom er een stijging is in het aantal voorgeschreven recepten antidepressiva bij vrouwen na een hartstilstand, laat dit resultaat ons wel zien dat vooral vrouwen goede psychische ondersteuning nodig hebben na een hartstilstand.”
Moeizame terugkeer naar arbeidsmarkt
In het onderzoek zijn de sociaaleconomische gegevens van 1.250 mensen gebruikt met een gemiddelde leeftijd van 53 jaar. Zij hebben in Nederland, buiten het ziekenhuis een hartstilstand gekregen en overleefden dit. Er werd naar psychologische gezondheid ook naar economische veranderingen gekeken bij de groep. Smits stelt dat er een duidelijk zichtbare daling in arbeidsparticipatie en daarmee dus ook een daling in het inkomen zichtbaar was. “Ook werd er na een harstilstand vaker een ander lid uit het gezin hoofdverdiener. Dat suggereert dat het voor werkenden moeilijker is om terug te keren naar de arbeidsmarkt”, aldus Smits.
Door: Nationale Zorggids