Het Catharina Ziekenhuis is een grootschalige proef gestart waarbij patiënten tijdens hun behandeling een virtual-realitybril kunnen dragen. In totaal gaan drie afdelingen aan de slag met de brillen in de pilot; dialyse afdeling, pijnpoli en de afdeling Radiologie. Het Catharina Ziekenhuis is het eerste ziekenhuis dat de virtual reality technologie op meerdere afdelingen tegelijk gaat inzetten en evalueren. Dit meldt het ziekenhuis.
Vanwege de groeiende mogelijkheden met VR-brillen wordt er in de medische wereld steeds meer gebruik van gemaakt. “Het doel is om het welzijn van patiënten te verbeteren tijdens behandelingen die gepaard gaan met angst en pijn. Nierpatiënten moeten vaak drie keer per week dialyseren. Daarvoor worden ze ‘aangeprikt’. Dat aanprikken wordt vaak als zeer vervelend ervaren, patiënten zijn daar erg angstig voor”, legt Josine Kamerling, teamleider Nierziekten uit.
Wetenschappelijk onderzoek
De positieve effecten van virtual reality worden onderschreven door wetenschappelijk onderzoek en ervaringen van patiënten. “Ik ben ontzettend trots dat we dit onze patiënten aan kunnen bieden. Onderzoeken hebben aangetoond dat patiënten door virtual reality minder angst en pijn ervaren en ik ben er van overtuigd dat dit ook écht zo is. Als de patiënt rustig is, gaat het aanprikken door onze verpleegkundigen ook makkelijker”, aldus Kamerling.
Implementatie verbeteren
Patiënten die meedoen aan de proef in het Catharina Ziekenhuis krijgen na afloop van hun VR-ervaring een vragenlijst. Alle uitkomsten worden verwerkt om de implementatie van de VR-brillen verder te verbeteren. “Ik hoop dat we uiteindelijk virtual reality voor nog meer patiënten in het ziekenhuis in kunnen zetten om hen de positieve effecten te laten ervaren”, benadrukt Kamerling.
Door: Nationale Zorggids
Foto: Catharina Ziekenhuis