Schade aan de hersenstam verklaart langetermijnsymptomen van long covid
Nieuw onderzoek van Oxford en Cambridge toont aan dat COVID-19 schade aanricht in het lichaam en zelfs de hersenstam, het controlecentrum van het brein, kan aantasten. Met behulp van geavanceerde 7T-MRI-scanners ontdekten wetenschappers ontstekingen in de hersenstam, die kunnen bijdragen aan de langdurige klachten van patiënten met long covid, zoals vermoeidheid en kortademigheid. Dit meldt MSN.
Deze beschadigingen werden zichtbaar in de hersenen van patiënten die tijdens de eerste coronagolf ernstig ziek waren geworden. De hersenstam, die cruciale functies als ademhaling, bloeddruk en hartslag reguleert, bleek significant beschadigd. Deze schade verklaart mogelijk waarom veel mensen na hun infectie aanhoudende fysieke en psychische klachten rapporteren.
Levende patiënten
De hersenstam, waar ook angst en vermoeidheid worden gereguleerd, werd voorheen alleen na het overlijden via autopsies goed onderzocht. Dankzij de krachtige MRI-scanners kunnen wetenschappers nu ook subtiele ontstekingsreacties bij levende patiënten vastleggen. Deze immuunreacties, veroorzaakt door het virus, verstoren het magnetische veld van de scanner en laten zo zien hoe de actieve immuuncellen het brein aantasten.
Volgens de onderzoekers zijn deze bevindingen essentieel om de langetermijneffecten van corona beter te begrijpen. De schade aan de hersenstam kan niet alleen leiden tot fysieke symptomen, maar ook tot psychische klachten zoals depressie en angst, wat veel patiënten met long covid ervaren.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky