Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) wil binnen een pilot bekijken of een simpelere bijsluiter beter en begrijpelijker te lezen is dan de standaard bijsluiter. In plaats van lange alinea’s met tekst, gaat het CBG experimenteren met icoontjes en korte tekstblokken. Dit meldt NOS.
Omdat de huidige bijsluiters vrij veel tekst bevatten, bestaat de gedachte dat mensen deze hierdoor liever overslaan of de informatie niet snappen. De lettergrootte is vaak ook relatief klein, waardoor het goed mogelijk is dat veel informatie gewoonweg niet te lezen is voor sommige mensen. Door minder tekst te gebruiken, hoopt het CBG de belangrijkste informatie toch te kunnen overbrengen aan de lezer. Het gaat niet om vervanging van de huidige bijsluiter, maar het nieuwe documentje dient enkel als aanvulling.
Naast de standaardinformatie over het gebruik van het medicijn, waarschuwingen en bijwerkingen, staan in de nieuwe bijsluiter ook de positieve effecten van het te gebruiken medicijn. Ook zijn zeer zeldzame bijwerkingen hierin niet opgenomen. Mochten patiënten deze wel willen weten, kunnen ze hiervoor de oude vertrouwde lange bijsluiter raadplegen.
De bijsluiter is nog niet af, maar er wordt druk gewerkt aan het prototype dat binnenkort binnen een proef in gebruik wordt genomen. Hoe deze vorm krijgt is nog niet bekend. Het kan zijn dat het een papieren versie wordt, maar ook een app of mobiele versie worden overwogen.
Door: Nationale Zorggids