Het kankermedicijn Tecartus voor de behandeling van een agressieve voor van lymfeklierkanker is bewezen effectief, maar 80 procent te duur voor het basispakket. Daarom wordt het middel daar niet in opgenomen. Dit meldt de Telegraaf.
Demissionair minister Pia Dijkstra van Volksgezondheid die dit besluit bekendmaakte aan de Tweede Kamer, snapt dat het uiterst teleurstellend is voor patiënten voor wie dit een ‘laatste-hoop-middel’ had kunnen zijn. Helaas heeft het Nederlands Zorginstituut gesproken: Tecartus moet zeker 80 procent goedkoper worden voor opname in het basispakket van de zorgverzekering. Er zijn prijsonderhandelingen geweest met farmaceut Gilead, maar inmiddels is duidelijk dat die niet bereid is om een aanvaardbare prijs voor het medicijn te hanteren.
Borstkankermedicijn Trodelvy
In 2023 besloot het ministerie van Volksgezondheid ook om Trodelvy tegen zeer agressieve borstkanker niet op te nemen in het basispakket vanwege dezelfde reden: een ongunstige kosteneffectiviteit. De gezondheidswinst zou niet opwegen tegen het flinke prijskaartje. Trodelvy zou naar verwachting bij 139 patiënten toegediend kunnen worden per jaar, wat 68.707 euro per persoon zou kosten. Patiënten genezen er niet door, maar leven wel gemiddeld vijf maanden langer.
Gentherapie voor MLD ook te duur
Ook Libmeldy werd in april 2023 niet toegelaten tot het verzekerde pakket. De leverancier kwam niet tegemoet aan de voorwaarden. Libmeldy s een eenmalige gentherapie voor metachromatische leukodystrofie, een zeldzame, erfelijke stofwisselingsziekte onder kinderen. In Nederland zouden er naar verwachting vijf patiënten behandeld worden met Libmeldy in de eerste drie jaar. De prijs is echter uitermate hoog, de langetermijneffecten onzeker en de kosteneffectiviteit ongunstig.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky