Kankerbehandeling aangepast wegens tekort aan medicijn etoposide

Vanwege productie- en distributieproblemen bij fabrikanten is er een tekort aan het kankermedicijn etoposide. Het middel wordt gebruikt voor de behandeling van verschillende soorten kanker, maar is tot in ieder geval eind september beperkt beschikbaar – ook in het buitenland. Het Landelijk Coördinatiecentrum Geneesmiddelen adviseert daarom een aanpassing in de behandeling. Dit meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Etoposide is een chemokuur die de groei van tumoren afremt en wordt onder meer gebruikt bij de behandeling van longkanker, zaadbalkanker en lymfeklierkanker. Vanwege het tekort aan dit geneesmiddel, mag etoposide uit het buitenland gehaald worden. Maar omdat de beschikbaarheid in andere Europese landen ook beperkt is, moet de behandeling ook enigszins worden aangepast.

Behandeladvies etoposide

Het advies aan zorgverleners is om de beschikbare voorraad zo goed mogelijk in te zetten en waar mogelijk behandelingen van patiënten te combineren. Dit moet verspilling van etoposide voorkomen. Het streven moet zijn om het verbruik met 50 procent te verminderen. Curatieve behandelingen moeten voorrang krijgen boven palliatieve behandelingen. Voor de behandeling van de verschillende soorten kanker is hier een behandeladvies te vinden.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky