Nederlanders kiezen minder vaak voor vrijwillig eigen risico

Volgend jaar zullen minder mensen een vrijwillig eigen risico hebben. Dit betekent dat ze hun eigen risico van 385 euro niet zullen ophogen om maandelijks minder zorgpremie te betalen. Een kwart van de mensen die verwacht over te stappen, kiest voor een verhoogd eigen risico. Afgelopen overstapseizoen was dit bijna 40 procent. Dit meldt Geld.nl.

Het eigen risico is vrijwillig op te hogen tot 885 euro. Volgend jaar kiest 21 procent van de overstappers hiervoor, tegenover ruim 31 procent dit jaar. Het merendeel van de mensen kiest zoals gewoonlijk voor het standaard eigen risico, maar dat zijn er in 2024 flink meer dan in 2023. Waar afgelopen overstapseizoen bijna 62 verzekerden voor 385 euro kozen, is dat percentage komend jaar ruim 74 procent.

Lagere premiekorting

Volgend jaar levert het vrijwillig eigen risico minder op. Veel zorgverzekeraars hebben de premiekorting voor een verhoogd eigen risico in 2024 verlaagd. Een maximale verhoging naar 885 euro, levert de verzekerde jaarlijks 50 euro minder korting op.  Het risico op een hoge ziekenhuisrekening weegt niet meer op tegen de premiekorting, concludeert Geld.nl. Dus dan is het logischer om te kiezen voor het standaard eigen risico.

Financiële of gezondheidssituatie

Desondanks kan een verhoogd eigen risico flink wat korting opleveren. Gemiddeld is de premiekorting in 2024 195 euro bij een maximale verhoging. Dit kan nog oplopen tot 270 euro per jaar. Maar of dit verstandig is, hangt af van iemands situatie. Een onverwacht ziekenhuisbezoek levert dan toch een rekening van 885 euro op en die moet te betalen zijn. Voor chronisch zieken, mensen die veel medicijnen gebruiken of zeker weten dat ze naar het ziekenhuis moeten, is een verhoogd eigen risico af te raden.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky