In 2023 had 61 procent van de verzekerden gemiddeld 103 euro per jaar kunnen besparen op hun zorgpremie. Zij hadden een basisverzekering waarvoor een (bijna) gelijk, maar goedkoper alternatief staat. Afgelopen jaar betaalden zij dus eigenlijk te veel voor hun zorgverzekering. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en Autoriteit Consument & Markt (ACM) concludeert dat het voor verzekerden nog altijd moeilijk is om de verschillen te snappen en de best passende polis te kiezen. Dit melden NZa en ACM.
Soms moeten verzekerden een duurdere basispolis afsluiten als zij een uitgebreidere aanvullende verzekering willen. Een goedkopere basisverzekering zou voor hen echter ook geschikt zijn. Daardoor geven mensen die zorg uit bepaalde aanvullende pakketten nodig hebben soms meer geld uit aan hun basispolis dan anderen. Volgens de ACM en NZa is het onwenselijk dat zo’n keuzebeperking de solidariteit van het zorgstelsel onder druk zet.
Niet-gecontracteerde zorg
Uit onderzoek blijkt dat het voor veel mensen lastig is om zorgverzekeringen te snappen, met name de vergoedingen van zorgaanbieders zonder contract met hun zorgverzekeraar. De ACM en NZA adviseren om het aantal (bijna) gelijke verzekeringspolissen per zorgverzekeraar terug te dringen. Ook zou er bij elke basisverzekering toegang moeten zijn tot alle aanvullende verzekeringen bij dezelfde zorgverzekeraar. Verder is het belangrijk dat er kwalitatief goede en vroegtijdige contractering plaatsvindt en dat zorgverzekeraars proactief de wachttijden in de zorg helpen terugdringen.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky