AMSTERDAM - Zorgverzekeraars lopen inkomsten mis doordat veel klanten dit jaar gekozen hebben voor een maximaal eigen risico. Zij zouden zich daardoor mogelijk genoodzaakt kunnen voelen de premies te verhogen, zo meldt Elsevier.
Het opinieblad baseert dit op de resultaten van onderzoek van vergelijkingssite Independer.nl. Hieruit blijkt dat dit jaar 17,8 procent van de klanten voor deze optie kiest, vooral omdat zij ervan uitgaan dat zij het verplichte eigen risico van 350 euro toch niet volmaken. Dit staat in schril contrast met vorig jaar. Toen was dit percentage nog 6,1 procent.
Steeds minder consumenten kiezen er bovendien voor zich aanvullend te verzekeren. Vorig jaar koos nog slechts een op de tien klanten voor alleen een basisverzekering; dit jaar is dat aantal bijna verdubbeld (19,2 procent).
© Nationale Zorggids / Martijn Keitz
Als zorgverlener (en zorggebruiker) heb ik het artikel een aantal keren moeten overlezen wat er nu precies staat. Wie relatief gezond is kan inderdaad een risico lopen om een hoger vrijwillig gekozen eigen risico te nemen. Tegen een lagere premie. Doordat een groeiend aantal verzekerden >17% hierdoor een lagere premie betalen is het inkomen van de zorgverzekeraars logisch minder. Wie echter "relatief gezond leeft" maar een chronische aandoening of medisch hulpmiddel heeft is altijd zijn risico kwijt. Sommigen personen de eerste dag van 2013 al. Ik noem het daarom geen eigen risico, maar eigen bijdrage. Als zorgverzekeraars de gelegenheid geven om lagere premies te laten betalen, dan is het logisch dat "relatief gezond" Nederland niet bereid is om aan "relatief (on)gezonde" zorggebruikers mee te betalen. Dit zag je al vanaf 2008 ontstaan bij €150. Je kunt zorggebruik onder chronisch zieken en hulpmiddelen gebruikers niet afdwingen met een eigen bijdrage al loopt het op tot €1000. Indien zorgverzekeraars de premies steeds verder gaat verhogen betaalt de chronisch zorggebruiker steeds meer voor de "relatief gezond" verzekerde die een steeds lagere premie te betalen krijgt.