Werkdruk gehandicaptenzorg loopt op: 64 procent van de medewerkers ervaart zware druk

De werkdruk in de gehandicaptenzorg blijft toenemen, blijkt uit een recente enquête van FNV Zorg & Welzijn onder ruim 12.000 medewerkers. Meer dan 64 procent van de ondervraagden geeft aan dat de werkdruk de afgelopen twee jaar is verslechterd. Gebrek aan vaste collega’s, korte diensten en intensievere zorgvragen van cliënten zijn de belangrijkste oorzaken. Daarnaast wordt 50 procent van de medewerkers regelmatig buiten werktijd benaderd, ondanks het recht op onbereikbaarheid. Dit meldt FNV.

De groei van flexwerkers en zzp'ers zorgt ervoor dat vaste medewerkers de zwaarste lasten dragen. Veel werknemers vinden het moeilijk om "nee" te zeggen tegen extra werk, omdat ze hun cliënten niet willen laten zitten. Dit gaat echter ten koste van hun eigen werk-privébalans. Cheyenne Vink, begeleider in de gehandicaptenzorg, onderstreept het belang van vaste collega’s: "Wanneer ik met een vaste collega werk, geeft dat rust en minder stress."

Loon en waardering

Naast de hoge werkdruk waarderen medewerkers hun loon met een magere 2,7 op een schaal van 5. Werknemers beseffen dat ze in de gehandicaptenzorg gemiddeld 6 tot 9 procent minder verdienen dan in andere sectoren, wat bijdraagt aan de groeiende frustratie.

Cao-onderhandelingen in zicht

Met deze resultaten als achtergrond starten op 4 november de cao-onderhandelingen. De huidige cao loopt af op 31 december 2024 en een van de belangrijkste eisen is meer vaste collega’s om de werkdruk te verlichten en de kwaliteit van zorg te waarborgen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky