Gezamenlijk spreekuur voor kwetsbare baby’s door Rijnstate en consultatiebureaus

Vanaf oktober 2024 slaan Rijnstate Ziekenhuis en de consultatiebureaus in Arnhem de handen ineen om de zorg voor kwetsbare baby’s te verbeteren. Voor baby's die te vroeg zijn geboren of bij wie gezondheidsproblemen zijn vastgesteld, is een nauwe samenwerking tussen verschillende zorgverleners cruciaal. Om deze zorg beter te coördineren, start een gezamenlijk spreekuur. Dit meldt Rijnstate.

Dit nieuwe initiatief, ondergebracht bij het Neonataal Nazorg Bureau, biedt ouders de mogelijkheid om voor ziekenhuiszorg en jeugdgezondheidszorg naar één locatie te gaan. Daar werken kinderartsen van het ziekenhuis en jeugdartsen van het consultatiebureau nauw samen om eventueel sneller problemen te signaleren en gerichte zorg te bieden. Hierdoor hoeven ouders niet langer meerdere zorgverleners op verschillende locaties te bezoeken.

Specialisten inschakelen

Vooral voor kinderen die te vroeg of met een te laag geboortegewicht zijn geboren, is intensieve nazorg essentieel. Vaak hebben deze baby's meer medische opvolging nodig om een gezonde ontwikkeling te waarborgen. Het gezamenlijke spreekuur maakt het mogelijk om naast de kinder- en jeugdarts ook andere specialisten in te schakelen, zoals kinderfysiotherapeuten en follow-up verpleegkundigen, die ervaring hebben met baby's die een moeizame start hebben gehad.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky