Wetenschappers pleiten voor voor frequenter onderzoek van placenta's

Als het aan een groep Amerikaanse onderzoekers ligt, worden placenta’s vaker gebruikt voor pathologisch onderzoek. Op dit moment onderzoeken artsen alleen zieke placenta’s die tot ernstige afwijkingen bij baby’s leiden. De rest gaat bij het ziekenhuisafval. Dit meldt Trouw.

Soms wordt een placenta ziek, wat gevaarlijk kan zijn tijdens de zwangerschap. Soms leidt een zieke moederkoek tot een stilgeboorte. Vaak worden placenta’s alleen dan gebruikt voor pathologisch onderzoek. Liever gebeurt dit vaker, stellen wetenschappers. Door afwijkingen hierin beter te begrijpen, kunnen mogelijk ook de oorzaken van groeivertragingen of neurologische problemen worden opgespoord. In placenta’s van te vroeg geboren baby’s kunnen artsen meteen schimmelinfecties opsporen.

Hart- en vaatziekten

Bovendien kunnen bepaalde afwijkingen in de moederkoek een teken zijn dat de vrouw in de toekomst mogelijk een hart- en vaatziekte krijgt. “Andere afwijkingen kunnen wijzen op het risico van aandoeningen zoals hoge bloeddruk of doodgeboorte bij volgende zwangerschappen.”

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky