NU'91: ‘Bescherm zorgverleners beter tegen digitale en fysieke agressie’

NU'91 pleit ervoor dat zorgprofessionals in de verpleging, verzorging en thuiszorg (vvt) niet meer verplicht worden hun volledige naam te gebruiken in hun werk en eist de invoering van alarmknoppen voor ambulante medewerkers. Dit is een reactie op de toenemende fysieke en digitale agressie waarmee zorgmedewerkers regelmatig te maken hebben, zoals stalking, doxing en intimidatie. Dit meldt NU’91.

Uit een rondvraag van NU'91 blijkt dat zorgmedewerkers zich steeds kwetsbaarder voelen door het standaard vermelden van hun volledige naam op naambordjes of in digitale patiëntsystemen. Dit maakt hen gemakkelijk vindbaar, vooral als zij een zeldzame achternaam hebben. Hierdoor worden zorgverleners ook buiten werktijd lastiggevallen door patiënten of hun familieleden, wat leidt tot onveilige situaties. NU'91 stelt voor om gefingeerde namen of enkel initialen te gebruiken om de privacy van zorgmedewerkers beter te beschermen.

Alarmknoppen voor fysieke veiligheid

Naast digitale veiligheid pleit NU'91 ook voor de invoering van goed werkende alarmknoppen voor thuiszorgmedewerkers. In noodsituaties kunnen zorgverleners vaak niet snel of onopvallend hun telefoon gebruiken om hulp in te schakelen. Een discrete alarmknop kan hen direct toegang geven tot ondersteuning en de politie, wat de veiligheid tijdens huisbezoeken zou verbeteren.

Veiligheid als arbeidsvoorwaarde

Veiligheid is een belangrijke focus van NU'91 tijdens de aankomende cao-onderhandelingen voor de vvt. De vakbond benadrukt dat het bieden van een veilige werkomgeving een fundamentele verantwoordelijkheid van de werkgever is. Volgens NU'91 is het cruciaal om zorgprofessionals te beschermen om hen te behouden voor de sector en ervoor te zorgen dat zij hun werk veilig en met vertrouwen kunnen uitvoeren.

Door: Nationale Zorggids