Geen collectieve uitstroom zzp’ers in de zorg verwacht

De kans dat zzp’ers de zorgsector collectief verlaten als de Belastingdienst vanaf 1 januari 2025 gaat handhaven op schijnzelfstandigheid is volgens zorgminister Fleur Agema klein. Niemand zegt zomaar zijn baan op om de sector achter zich te laten, denkt ze. Uit de zelfstandigenenquête van CBS blijkt dat een klein deel van de zzp’ers niet terug in loondienst wil en uit de zorgsector stapt als daarop gehandhaafd wordt. Dit meldt Skipr.

Agema is afwachtend en vraagt zich af in hoeverre ze daadwerkelijk voet bij stuk houden. De zorgminister denkt eerder dat meer zorg-zzp’ers in loondienst zullen gaan. Een bewustwordingscampagne van het ministerie van Volksgezondheid moet daar ook aan bijdragen. Werkgevers in de zullen worden ingelicht over de financiële gevolgen van het werken met zelfstandigen en de verplichtingen die ze daarmee aangaan. 

Handhaving doorbreekt vicieuze cirkel

“Gezien het aantal schijnzelfstandigen in de zorg zal handhaving in ieder geval bijdragen aan het doorbreken van de stijgende trend in zzp-schap en daarmee het doorbreken van de vicieuze cirkel.” Want op dit moment neemt het aantal zzp’ers in de zorg toe, wat leidt tot meer onvrede onder werknemers in vaste dienst, die zich vervolgens ook aangetrokken voelen tot het leven als zorgverlenende zzp’er.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky