Gerechtshof: ‘Onterecht ontslag klokkenluider van versterving in verpleeghuis’
11 oktober 2024 om 10:07
< 1 min lezen

Gerechtshof: ‘Onterecht ontslag klokkenluider van versterving in verpleeghuis’

Een voormalig verzorgende van een verpleeghuis in Sittard is volgens het gerechtshof ’s-Hertogenbosch onterecht ontslagen nadat hij alarm sloeg over een mogelijk misdrijf. De man, die weigerde mee te werken aan het ‘versterven’ van een hoogbejaarde bewoonster met dementie, handelde volgens het hof als een klokkenluider en had daarom niet op staande voet ontslagen mogen worden. Dit oordeel gaat in tegen een eerdere uitspraak van de rechtbank Limburg, die het ontslag rechtmatig achtte. Dit meldt Rechtspraak.nl.

De 36-jarige man, werkzaam als verzorgende bij zorgcentrum De Lemborgh in Sittard, signaleerde dat een bewoonster bewust geen eten of drinken meer kreeg, wat zou leiden tot haar dood. Hij geloofde dat dit tegen de wil van de bewoonster was en meldde dit zowel intern als extern, bij Veilig Thuis. Om zijn vermoedens te onderbouwen, keek hij meerdere keren in het elektronisch patiëntendossier van de bewoonster en mailde hij enkele stukken naar zichzelf, ondanks dat hij op dat moment niet meer verantwoordelijk was voor haar zorg.

Ontslag op staande voet

Zijn werkgever ontsloeg hem op staande voet, omdat hij inzage had genomen in een medisch dossier dat niet meer tot zijn verantwoordelijkheid behoorde en informatie naar zichzelf had gemaild, wat in strijd is met de regels rondom medisch beroepsgeheim. Hoewel de rechtbank Limburg eerder oordeelde dat dit ontslag terecht was, komt het gerechtshof tot een ander besluit.

Bescherming onder de Wet bescherming klokkenluiders

Het hof erkent dat de verzorgende onterecht handelde door het dossier in te zien en gegevens te delen, maar stelt dat de man bescherming genoot onder de Wet bescherming klokkenluiders. Hij handelde immers uit het vermoeden dat er een misdrijf werd gepleegd. De werkgever heeft de interne klokkenluidersregeling niet nageleefd en de man ten onrechte ontslagen.

Vergoedingen

De Lemborgh, onderdeel van Zuyderland Zorgcentra, moet de man nu een billijke vergoeding van 10.000 euro betalen, naast overige vergoedingen van bijna 15.000 euro. Ook de proceskosten komen voor rekening van de werkgever.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Relevante artikelen

Alles van zorgpersoneel
    • Ouderenzorg

    Spoedeisende hulp bezwijkt onder druk door oudere patiënten

    30 december 2024 om 14:56
    • Ouderenzorg

    De meest gelezen artikelen van 2024: dit hield jullie bezig in de zorg

    27 december 2024 om 11:41